Nikah başvurusu ile ilgili tüm sorularınızın cevapları bu makalede! Bildiğiniz üzere 2020 yılı Ocak ayında başlayan ve tüm dünyayı kısa sürede etkileyen Covid19 pandemisi nedeniyle ülkemizde yapılması planlanan birçok düğün iptal edilmişti maalesef. Düğünler ileri bir tarihe ertelenirken; nikahlar için de belirli sayıda kişi, maske takma zorunluluğu gibi bazı kurallar getirilmişti.
Peki, nikah için gerekli belgeler neler? Nikah başvuru işlemleri nerede ve nasıl yapılır? İşte detaylar…
Yaz aylarının yaklaşmasıyla, ülkemizde yapılan düğün sayısı artıyor. Evlenecek çiftlerinse, en çok merak ettikleri konu nikah başvurusu esnasında nasıl bir yol izlemeleri gerektiği.
Nikah başvuruları hakkında bilinmesi gerekenler…
NİKAH İÇİN GEREKLİ BELGELER
– Çiftlerin Nüfus cüzdanı asılları ve fotokopisi
– Aile hekimliğinden sağlık raporu
– 5 adet son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf
– Çiftlerden biri 17 yaşının altındaysa, ailenin iznini gösteren belge
– Çiftlerinden biri 16 yaşının altındaysa, mahkeme tarafından alınan izin belgesi
Not: Artık birçok belediye d-Devlet sistemi ile entegre şekilde çalıştığı için nüfus kayıt örneği, evlilik beyannamesi gibi belgeler başvuru aşamasında çıkartılabiliyor.
NİKAH BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?
Nikah başvuruşu için, evlenecek çiftlerden birinin ikametgahının bulunduğu belediyeye başvuru yapılması gerekiyor. Başvuruların da tek kişi değil çift olarak yapılması yani başvuru esnasında evlenecek çiftlerin ikisinin de hazır bulunması gerekiyor.
Çiftten Biri Başvuruya Gelemiyorsa Ne Yapılmalı?
Nikah başvurusunda bulunmak için belediyeye çiftten her ikisinin de birlikte gelip başvuruda bulunması gerekiyor, ancak çiftten biri başvuruya gelemiyorsa bir diğerine noter onaylı vekaletname vermesi mümkün. Bunun için noterde özel vekaletname düzenlenmesi ve vekaletnamede vekaletin evlenme işlemlerinin yürütülmesi için verildiği açıkça yazması gerekiyor.
Nikah Başvurusu Evlenmeden Ne Kadar Süre Önce Yapılmalı?
Nikah başvurusunda istenen belgelerin çoğunun geçerlilik süresi 6 ay olduğu için tüm evrakı toplandıktan 6 ay içerisinde nikah başvurusunda bulunmalısınız.
Kadının Evlendikten Sonra da Kızlık Soyadını Kullanabilmesi için Ne Yapması Gerek?
Evlendikten sonra kocanızın soyadının önünde kendi kızlık soyadınızı kullanmaya devam etmek istiyorsanız başvuru sırasında bunu belirterek soyadı dilekçesi doldurmanız yeterli.
Nikah İşlemlerinin Süresi
Nikah işlemlerinin süresi her belediyeye göre değişkenlik gösterse de genellikle yaklaşık 2 ile 4 gün içinde sonuçlanır.
Nikah İşlemlerinin Ücretleri
Belediyeler 2021 evlilik cüzdanı ücreti için para talep etmektedirler. 2021 yılı nikah ücreti evlilik cüzdanı ücreti 110 TL olarak belirtilmiştir. Evlilik dosya ücreti olarak ta bazı belediyeler 25 TL tahsil almaktadırlar. Belediyelerin nikah salonlarında kıyılan nikahlar hafta içi ise bir çoğunda para ödemeden sağlanmaktadır. Ücret talep eden belediyeler için ise maksimum 180 TL ile 650 TL arasında fiyatlar bulunmaktadır. Daha yüksek ücret taleplerde ücret isterlerse itiraz etmelisiniz. Belediye nikah salonlarında hafta sonu düğün yapmak isteyenler için ücretler 700 TL den başlamaktadır. Belediye salonunun büyüklüğüne genişliğine göre rakamlar artmaktadır.
Eğer düğün içinde nikah memuru olmasını istiyorsanız 450 TL den başlamaktadır. Nikah memuru 60 dk ücretidir. Avrupa yakasında görevi olan bir belediyenin nikah memurunu Anadolu yakasındaki bir düğün salonuna getirmek dilerseniz fiyatlar ortalama %50 civarında artmaktadır. Yalnız şunu belirtmekte fayda var. Tüm bu uygulamalar bağlı bulunan belediyelere göre değişkenlik gösterebilir.
Mal Ayrılığı Sözleşmesi Yapmak İsterseniz, Neler Yapmanız Gerekir?
Evleneceğiniz kişiyle birlikte evlilik öncesi ve sonrasında kazanılan mallarınızın ortak olmasını istemiyorsanız ve yalnızca malı alan tarafın mal sahibi olmasını istiyorsanız bu konuda iki taraflı bir mal ayrılığı sözleşmesi imzalayabilirsiniz. Bu sözleşmeyi noterde onaylattıktan sonra nikah belgeleriyle birlikte belediyeye sunduğunuzda mal ayrılığı geçerli olur.
Evliliğin Kabul Edilmediği Durumlar Nelerdir?
- İddet süresi: Medeni Kanun’a göre boşanmış veya eşini kaybetmiş olan kadınların yeniden evlenmeleri için 300 günlük bekleme süresine uymaları gerekir. Bunun sebebi ise olası bir hamilelik durumunda çocuğun babasının kim olduğunun tespit edilebilmesidir. Ancak bu süreyi beklemek istemiyorsanız hamilelik testi yaptırarak aile mahkemesine başvurup 300 günlük iddet süresini kaldırabilirsiniz.
- Yaş:Evlenmek için yasal yaş sınırı 18’dir. Çiftten biri veya her ikisi 17 yaşını geçmiş ise yasal temsilcisinin izni ile evlenebilir. 16 yaşını doldurmuş kişilerin ise hakim izni ile evlenmesi mümkündür. 15 yaşını doldurmuş, ancak 16 yaşına basmamış olanların ise evlenmesi hukuken mümkün değildir.
- Sağlık raporunun olumsuz olması: Sağlık raporunda belirtilen testler sonucu çiftten birinde veya her ikisinde bir hastalık bulunursa bunun tedavi edilmesi gerekir. Tedavi sonuç verirse veya aile hekimi evliliğe engel bir durum olmadığına dair onay verirse evlilik başvurusunda bulunulabilir
NİKAHLARA CORONA VİRÜSÜ TEDBİRLERİ
Şu anda Covid19 pandemisi sebebiyle nikah törenleri için bazı düzenlemeler getirildi. Birçok belediye, nikah töreni için gelecek misafirleri kabul etmemeye başladı. İkinci bir genelgeye kadar; nikahlarda sadece evlenecek çift ve iki şahitleri hazır bulunabilecek.